Ma a krumplis tészta elkészítésének titkába avatlak be titeket.A recept évszázadokon át szállt nagymamáról-unokára, ki elvett,ki hozzáadott, végül azonban elnyerte végleges formáját.
Első lépésként menjünk ki a fődre krumplit szedni és egy kilóig mög se álljunk( 4 személyre esedékes mennyiségeket diktálok). Akinek még egy hold földje sincs,az nemes egyszerűséggel látogasson el egy közeli zőccségeshez és vételezzen burgonyát. Amikor hazaértünk, pakoljunk ki a szatyorból és fogyasszuk el az epret-amit feltehetően vettünk még a krumplin kívül-apró nyögdécselések közepette.Jó munkához idő kell,ezért az eperorgia után nyújtozzunk el picit a pamlagon és nyalogassuk a szánk szélét.Ha mindezzel megvagyunk, álljunk neki a főzésnek. Krumpli megmos,pucol,kockára vág. A kockaméretet illetően megoszlanak a vélemények, jómagam a az átlagos radíméretre esküszöm,ami úgy két hónapja van használatban. Válasszunk egy közepes fej hagymát, pucoljuk meg és aprításilag járjunk el. Könnyfakadás elleni trükkök: kés megvizezése, egy korty víz szájbavétele és ott tartása, csapvíz folyatása a művelet teljes időtartama alatt. Hagyma pirítása egységnyi olajon, tűzröl le, pirospaprika rá, megkever. A pirospaprika úgy 4-5 gyűszűnyi legyen. Ha nincs otthon gyűszű, két kávéskanálnyit szórjunk rá.Tűzre vissza, krumplit bele,vízzel felönt,főz. Tulajdonképpen egy hagyományos krumplifőzeléknek indul,de mi fityiszt mutatunk a hagyománynak és nem alkalmazunk tejfölös habarást,hanem miután pürésre főtt a krumpli, gyorsan összekeverjük egy lábasnyi kifőzött kockatésztával, és ha lehet, oda is kozmáltatjuk az elegyet. Felhívunk a lakásunkra még három személyt és közösen elfogyasztjuk a kiváló étket, amihez csemege uborkát mellékelünk. Evés után fogjuk a maradék epret, megnyitjuk az előre lehűtött száraz pezsgőt és jól érezzük magunkat hajnalhasadtáig. Nyámi.
Idősebbek is elkezdhetik!
2008.06.02. 12:54
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://emmatales.blog.hu/api/trackback/id/tr32499280
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.